Pierogi z ciasta otrębowego z truskawkami polane jogurtem naturalnym oraz z truskawkami, słoneczkiem i szczyptą kakao jako dekoracja.
Składniki (na 12 dużych pierogów):
na ciasto:
- 5 łyżek otrębów,
- białko,
- opcjonalnie odrobina wody,
- sól,
- odrobina mąki pszennej.
wnętrze:
- 6 dużych truskawek (pokrojonych na ćwiartki),
- ewentualne dosłodzenie do smaku.
dekoracja:
- jogurt naturalny lub dowolny owocowy (ilość według uznania),
- kilka truskawek,
- pestki słonecznika,
- trochę kakao naturalnego.
Przygotowanie:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikbNxUbj4dNIqPbpPL-nuTByT2c7z442o3PiUlV_g6CDqNvbNIXrXxq6s7ri-4jIvY1xleT58m0Zy3KGhehbgJVzar0xNClUS_Mj09mpA3gSNxOX0r8TzHM7Gx67C_oSCAMesBbBf0yPtm/s200/IMG_6051.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhqIpuMLvKb6f7sVjXNn0aBKiwFQACcjz8mF23A9RMMJlmCzJAEEINffZjrBN7nYeig5DgOak13MgBs80dF7UbbDnQbd-tE4VPQnuk0hQeNAAkBTUs4ZIDNJKkMxxtjbyce20kHRy-x-mp/s200/IMG_6009.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigAU8CkxoAiv6KhWjdgSlHMUMa7gQ9Q0f-OtIXyse_3HL9OMq8SR4eeu71bcr8TWLRGTevjGDdLDvp-BbA38uupqg4arSYTK4AVHGeUo-Rp9MLjlHFD95Pc2obQIi1i5enEPErNgDICFSN/s200/IMG_6060.JPG)
Otręby mielimy na mąkę. 3/4 wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól i po trochu, najlepiej łyżeczką dodajemy białko, zagniatając ciasto. Gdy już będzie w miarę zwarte, dodajemy odrobinę wody i dosypujemy resztę otrąb i trochę mąki. Dobrze zagniatamy. Podsypujemy ciasto mąką i wałkujemy jak najcieńszy placek. Wykrawamy szklanką kółka. Wykrawamy je dopóki ciasto się nie skończy (skrawki zagniatamy i wałkujemy ponownie). Tak przygotowane kółka smarujemy wodą, wkładamy do środka 2 ćwiartki truskawki (można tutaj posłodzić) i zlepiamy brzegi. Postępujemy tak do ostatniego pieroga. Gotowe wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy. Po wypłynięciu na wierzch czekamy jeszcze około 4/5 minut, żeby truskawki się fajnie rozgotowały :) Wykładamy na talerz, polewamy jogurtem (w razie, gdybyśmy chcieli można zamiast do środka pierogów posłodzić jogurt), posypujemy słonecznikiem i kakaem.
Jako farsz można użyć wszelkich dowolnych owoców, mięsa, kapusty z grzybami, farszu ruskiego, sera białego, a nawet eksperymentować ze szpinakiem, łososiem. Wszystko zależy od wyobraźni :)
Pierogi są lekko twarde, ale w smaku nie odbiegają tradycyjnym z mąki pszennej. Naprawdę warto spróbować i tej wersji :)
Szacowana wartość energetyczna:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz