Ekspresowa pizza z patelni na otrębowym cieście.
Składniki:
na ciasto:
- 5 łyżek mielonych otrąb
- trochę mąki pszennej
- proszek do pieczenia
- trochę mleka
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgz263ZhFPsl_POPnqgLKxLLc7CKVtND4DwQjCBSmmBtnIlqwBquckjyVMOTBjBK5uD9EXqB2TerH20usr8eILH9OCpUhgQX4Q_fQ0uM_3wjr6WDwT8Tp58ikhX2VSNKDsyE93_ct792Px4/s200/IMG_6733.JPG)
- trochę wody
- 2 białka
- przyprawa do pizzy
- (można dać na wierzch ja dałam do ciasta) - 3 plasterki szynki z indyka, 2 łyżki kukurydzy
dodatki na wierzch:
- pomidorki koktajlowe (można zwykłe),
- ogórek zielony i małosolny
- papryka żółta
dodatki po upieczeniu:
- keczup
- plasterek sera żółtego
- szczypiorek
Przygotowanie: ciasto: ubijamy pianę z białka, dodajemy zmieszane suche składniki, lekko mieszamy, dodajemy mleko, mieszamy, jeśli nadal będzie za gęste dolewamy wody (powinno wyjść średnio gęste). Jeśli chcemy to dodajemy jeszcze szynkę i kukurydzę (są wtedy fajnie spieczone). Wylewamy na suchą teflonową patelnię i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy wierzch będzie lekko ścięty układamy resztę dodatków i z powrotem przykrywamy. Po chwili posypujemy serem, czekamy aż się rozpuści. Wyłączamy palnik, wykładamy na talerz i polewamy keczupem.
Szacowana wartość energetyczna:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz