Otrębowe pancakes z jogurtem waniliowym, domowym musem rabarbarowym, truskawkami i sosem czekoladowym.
Składniki:
na pancakes:
- 5 łyżek otrębów pszennych (lub innych),
- 2 białka,
- trochę mleka (nie dużo, zależy kiedy ciasto będzie gęstości racuszkowego),
- cukier/słodzik
- troszkę proszku do pieczenia,
na sos czekoladowy:
- czubata łyżeczka kakaa naturalnego,
- trochę mleka (dla uzyskania pożądanej gęstości),
- cukier/słodzik
dodatki:
- truskawki,
- pestki słonecznika,
- mus rabarbarowy (dowolny dżem),
- jogurt waniliowy (jog. nat., subst. słodząca, aromat waniliowy
Przygotowanie:
pancakes: mielimy otręby na mąkę, wsypujemy do miseczki, dodajemy do tego proszek do pieczenia i substancję słodzącą. W innej miseczce ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do nich suche składniki i już łyżką delikatnie mieszamy, dodając po trochu mleko do uzyskania odpowiedniej gęstości. Kładziemy po trochu ciasta na suchą teflonową patelnię i czekamy.
Jogurt wymieszać z aromatem i subst.słodzącą. Składniki sosu czekoladowego również. Truskawki pokroić najpierw na pół, potem na ćwiartki.. Gdy mamy już wszytsko gotowe układamy ładnie na talerzu przekładając dżemem. Polewamy jogurtem, potem sosem i posypujemy słonecznikiem. Gotowe.
Jeszcze wartość odżywcza :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz