czwartek, 23 maja 2013

Przepisy :) granola makowa i lekkie ciasto marchewkowe


Granola makowa.
na 6 porcji:
- 200g mieszanki mielonych otrąb,
- 50g płatków owsianych,
- 40g suchego maku,
- 40g (opakowanie) proszku budyniowego (tu bananowy),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- coś do posłodzenia,
- szczypta soli,
- 250g gęstego jogurtu naturalnego,
- 30g orzechów laskowych.


Sypkie składniki zmieszać, dodać pokrojone na małe kawałki orzechy i stopniowo, łącząc wszystkie składniki dodawać jogurt. Piec w 180 stopniach około 15-20 minut. Trzeba sprawdzać, czy się nie przypala.
Przy kaloriach porcja to mniej niż 100g, ponieważ granola traci wodę w piekarniku.

Szacowana wartość energetyczna:

Lekkie ciasto marchewkowe:
1 porcja:
- 50g mieszanki mielonych otrąb,
- 15g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- średnia marchewka (około 150g),
- 2 białka (lub całe jajko),
- coś do posłodzenia,
- mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany,
- cynamon i cukier waniliowy do smaku,


Połączyć wszystkie sypkie składniki, dodać jajko i trochę mleka, dokładnie wymieszać, dodać startą na średnich oczkach marchewkę i ponownie wymieszać. Jeśli jest za gęste można dolać mleka. Przełożyć do foremki (u mnie mała jednorazowa keksówka) i piec w 200 stopniach przez około 40 minut. Sprawdzając co jakiś czas.
Szacowana wartość energetyczna:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz