Zupa krem z marchwi z mleczkiem kokosowym. Podana z grzankami, smażoną szynką z piersi kurczaka, szczypiorkiem, keczupem i kleksem z serka śmietankowego.
- 2 średnie marchewki (około 200g),
- malutki ziemniak (około 50g),
- 1/4 małej cebuli,
- 400 ml wody (sporo się wygotuje, w trakcie można dolewać więcej),
- czubata łyżka mleczka kokosowego,
- 1 liść laurowy i ziele angielskie (2 kuleczki)
- sól, pieprz do smaku,
dodatki:
- grzanki zrobione z kromki bułki, odrobiny prawdziwego masła i czosnku,
- keczup,
- 2 plasterki szynki z piersi kurczaka (można pominąć, ja pominę przy kolejnym razie),
- szczypiorek,
- łyżeczka serka śmietankowego.
Przygotowanie: warzywa obrać, pokroić na małe kawałki. Cebulę podsmażyć na suchej patelni. Zalać odrobiną wody i przełożyć do garnka. Zalać resztą wody i dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do rozmięknięcia warzyw. Wyjąć zbędne rzeczy i zblendować. Dodać mleczko kokosowe i doprawić. Podawać ciepłe.
PS. Jeśli ktoś nie ma blendera (tak jak ja) to może przy etapie blendowania przetrzeć warzywa przez sitko.
Szacowana wartość energetyczna (z dodatkami):
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz