sobota, 27 października 2012

Lekki omlet z jogurtem, dżemem i dodatkami


 Lekki omlet otrębowo-pełnoziarnisty z jogurtem naturalnym, czekoladą białą i mleczną, dżemem truskawkowym, biszkoptami, słonecznikiem i serkiem.
Szacowana wartość energetyczna:

I uprzedzając pytania podam przepis :)
na omlet: 3 łyżki otrąb (zmielonych), 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, 2 ubite białka, cukier/słodzik, mleko (około 100ml), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki), mała szczypta soli.
dodatki: 150g jogurtu naturalnego (dosłodziłam), kostka białej i mlecznej czekolady, łyżeczka dżemu truskawkowego, łyżeczka serka śmietankowego, 3 biszkopty, łyżeczka słonecznika.
Przygotowanie: sypkie składniki zmieszać, wlać mleko. Dokładnie połączyć. Dodać ubitą pianę i szybko przełożyć na suchą, rozgrzaną patelnię. Po upieczeniu jednej strony przełożyć na drugą za pomocą talerza (przerzucić omlet suchą stroną na talerz i położyć mokrą na patelnię. Dosmażyć i podawać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz