Krem orzechowy - jak Kinder Bueno ;)
Składniki (na słoiczek 200g i troszkę):- 60g (garść) orzechów laskowych,
- 50 g mleka w proszku granulowanego, odtłuszczonego,
- 2 łyżki masła (użyłam Delmy),
- około 50 ml mleka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji),
- cukier waniliowy (łyżeczka),
- coś do posłodzenia (tu 12 tabletek słodziku).
Przygotowanie: orzechy wrzucić do blendera i zmielić na jak najgładszą masę, dodać masło i ponownie zmiksować, dodać mleko w proszku i odrobinę mleka w płynie. Znów miksować. Jeśli jest to trudne lub blender jest przegrzany to bez problemu można mieszać już łyżką. Dodajemy płynne mleko dopóki krem nie będzie miał konsystencji gęstej śmietany. Dosładzamy według gustu i dodajemy cukier waniliowy. Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce około tygodnia (może dłużej, nie wiem, bo mój wytrzymał 2 dni :P) PS. Gdyby zbyt zgęstniał w lodówce możemy dodać mleka i rozmieszać, wtedy wróci do normalnej konsystencji.
Szacowana wartość energetyczna (porcja 20g):
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz