Ostatnio nawiązałam współpracę z firmą Atakan, od której otrzymałam dwa genialne produkty z Karobu:
- melasę z karobu - słoik 800g
- oraz proszek karobowy - puszka 250g + 4 saszetki
Karob w proszku wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako
substytut czekolady. Choć smakiem i wyglądem podobny jest do czekolady,
nie zawiera kofeiny i teobrominy oraz kwasu szczawianowego, blokującego
prawidłowe wchłanianie wapnia.
Zalety karobu:
1. Poprawia trawienie.
2. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera "złego" cholesterolu
3. Działa jako antyutleniacz.
4. Może być stosowany w leczeniu biegunki u dzieci i dorosłych.
5.
Zawiera substancję czynną, która skutecznie przeciwdziała astmie. Chleb
świętojański jest również stosowany w leczeniu astmy i problemów
wywołanych przez alergie.
6. Ma właściwości
wykrztuśnie. Polecany jest palaczom – po kilku dniach stosowania
zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc.
7. Nie zawiera kofeiny i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi.
8. Może pomóc w zapobieganiu raka płuc, jeśli używany jest regularnie.
9. Zawiera witaminy E i jest stosowany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości .
10.
Garbniki karobu zawierają kwas galusowy o właściwościach
przeciwbólowych, antyalergicznych i antybakteryjnych. Jest również
przeciwutleniaczem , działa antywirusowo i antyseptycznie.
11. Jest używany do leczenia polio u dzieci – kwas galusowy .
12. Jest bogaty w wapń i fosfor. Z tego powodu jest on wykorzystywany w walce z osteoporozą.
13. Dodatkowo jest stosowany jako lek na zaburzenia żołądkowo-jelitowe (refluks żołądkowo-przełykowy).
14.Garbniki zawarte w karobie hamują rozwój bakterii w organizmie.
Oczywiście spróbowałam już obydwa produkty. Jak narazie mogę powiedzieć, że smak jest intrygujący. Bardzo wyjątkowy i nieporównywalny do niczego innego, choć faktycznie coś z kakao wspólnego ma - szczególnie proszek. Potraktowany jak kakao gorącym mlekiem daje przepyszny napój. Melasa natomiast smakuje genialnie z jogurtem. Tyle przygód miałam jak do tej pory z produktami. Z całą pewnością będę dalej próbowała je dodawać do przeróżnych potraw. Na 100% będą pancakes'y polane melasą. :)
Co do wartości odżywczej to ma się następująco:
- melasa: 275 kcal, 1,2g białka, 62g węglowodanów, 0,2-0,6g tłuszczu (na 100g)
- proszek: 260 kcal, 4-5g białka, 51-60g węglowodanów, 0,5-1g tłuszczu (na 100g)
Wartości te są bardzo zachęcające i biorąc również pod uwagę właściwości zdrowotne karobu otrzymujemy coś wyjątkowo wartościowego. Do tego smak. Jestem nim jak do tej pory zachwycona i myślę, że moje zdanie nie ulegnie zmianie, a wręcz będę pogłębiała się w tym, że jest pyszny i wszechstronny w użyciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz