poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Omlet cukiniowe brownie.


 Omlet cukiniowe brownie z dżemem brzoskwiniowym, jogurtem, truskawkami, bananem, gorzką czekoladą i preparowanym amarantusem.
 Szacowana wartość energetyczna:

 Przepis (na 1 porcję):
- 40g zmielonych otrąb,
- łyżka budyniu czekoladowego,
- łyżka naturalnego kakao,
- mała cukinia (około 140g),
- 2 białka lub całe jajko,
- coś do posłodzenia (tu 5tbl słodzika),
- łyżeczka proszku do pieczenia
- mleko lub woda do odpowiedniej konsystencji
Wymieszać suche składniki, dodać białka (nie ubite*), trochę mleka i wymieszać. Masa powinna przypominać bardzo gęstą śmietanę. Zetrzeć cukinię na średnich oczkach tarki i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i jeśli ciasto okaże się zbyt gęste dodajemy wody lub mleka. Wylewamy je na mocno nagrzaną, lekko natłuszczoną wacikiem patelnię. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i zostawiamy tak 5-6 minut. Sprawdzamy oczywiście co jakiś czas stan naszego omletu. Teraz chwila prawdy. Okaże się czy zjemy go w całości, czy w kawałkach ;D Na przywieranie znalazłam już *patent i nie przywiera nigdy (otóż właśnie dodaję nie ubite białka. Odkąd tak robię nie przywarł ani razu, a i tak jest puszysty i duży). Lekko go podważamy, aby oderwał się cały od patelni i zsuwamy na talerz. Następnie z talerza przerzucamy z powrotem na patelnię i smażymy jakieś 3 minutki. Kładziemy znów na talerzu i dowolnie dekorujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz