Muffiny jogurtowo-cukiniowe z porzeczkami podane z waniliowym sosem z mleka w proszku.
Na 6 sztuk: 25g płatków owsianych (zmielone), łyżka mąki pszennej, 25g otrąb żytnich (zmielone), łyżka oleju, coś do posłodzenia, 1/3 cukinii (startej na średnich oczkach i odciśniętej z nadmiaru wody), 2 białka lub całe jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta soli, garść mieszanki czerwonych i czarnych porzeczek.sos: 2 łyżki mleka w proszku, łyżeczka cukru waniliowego, łyżka mleka płynnego.
Suche składniki zmieszać, dodać jajko, jogurt i połączyć razem. Dodać cukinię i ponownie wymieszać. Wlać do foremek (piekłam w silikonowych) i powciskać porzeczki. Piec około 30minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Sos: połączyć wszystkie składniki i rozmieszać do gładkiej konsystencji.
Szacowana wartość energetyczna:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz