Kakaowe ciasto owsiano-cukiniowe ze śliwkami i kruszonką.
- 100g płatków owsianych (pół na pół zmielone i w całości),
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 2 łyżki oleju,
- 3 duże (4 małe) białka lub 2 całe jajka,
- coś do posłodzenia,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1/2 średniej cukinii,
- mleko do odpowiedniej konsystencji,
- 2 łyżki kakao naturalnego,
- aromat waniliowy,
- śliwki na wierzch ciasta (tyle ile potrzeba),
- kruszonka z ulubionego przepisu
Zmieszać suche składniki, dodać jajko, olej, startą na średnich oczkach i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, aromat i dokładnie wymieszać. Dolewać mleka dopóki ciasto nie będzie miało konsystencji troszkę gęstszej niż kwaśna śmietana. Wylać je na przygotowaną wcześniej blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia / wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą / silikonową foremkę) i ułożyć na wierzchu połówki śliwek (środkiem do dołu). Posypać kruszonką (ja podkradłam mamie ;D). Piec w 200stopniach przez około godzinę. Sprawdzając patyczkiem czy nie jest surowe w środku.
Oczywiście można podzielić składniki w odpowiedniej proporcji i zrobić wypiek jednoporcjowy.
Szacowana wartość energetyczna
1/3 ciasta:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz