Owsiane ciasto marchewkowe, podane z jogurtem greckim, masłem orzechowym i czekoladą.
Szacowana wartość energetyczna:
Na prośbę dodaję przepis ;)
Składniki (na 2-3 porcje /mała silikonowa keksówka/):
- szklanka płatków owsianych (około 120g) /zmielić na mąkę/
- 3 łyżki (około 50g) mąki pszennej,
- duża marchewka starta na średnich oczkach,
- jabłko starte na średnich oczkach,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 duże jajka lub 3 małe,
- 2 łyżki stopionego masła
- łyżka oleju,
- coś do posłodzenia,
- cukier waniliowy (opakowanie),
- garść orzechów włoskich,
- sok jabłkowy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta (około szklanki),
- szczypta soli,
Suche składniki połączyć, dodać jaja, masło, olej i pokrojone orzechy. Wymieszać. Dodać marchewkę i jabłko. Ciasto w tym momencie może być mocno gęste. Dolewamy sok jabłkowy dopóki nie uzyskamy konsystencji gęstej śmietany. Pieczemy w 200 stopniach przez około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz