niedziela, 11 listopada 2012

Lekka zupa krem z brokuła.


 Lekka zupa krem z brokuła z grzankami, serem żółtym, kukurydzą i jogurtem naturalnym.
 Składniki (na 1 porcję):
- pół różyczki brokuła (takiego mniejszego),
- mała marchewka,
- mały ziemniak,
- cebula lub por (wg. uznania, ja dałam 1/4 średniej cebuli,
- trójkącik serka topionego śmietankowego (dodałam light),
- można dodać łyżkę śmietany lub serka kremowego,
-  przyprawy: sól, pieprz (wg. smaku) + do gotowania warzyw ziele angielskie (2 szt) i jeden liść laurowy.

dodatki (można modyfikować):
- grzanki (podpiekłam kromkę bułki z dodatkiem czosnku granulowanego na suchej patelni)
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
- łyżka kukurydzy,
- plasterek sera żółtego (pokrojonego w cienkie paseczki)

Przygotowanie: małe kawałki brokuła, ziemniaka i marchewki rozgotować, następnie zmiksować na gładką masę, jeśli jest za gęsta można dolać wody i ponownie zagotować. Przyprawić. Dodać serek topiony i rozpuścić do. Teraz jeśli chcemy można dodać śmietanę lub serek kremowy. Przelewamy jeszcze gorący do miseczki, posypujemy serem (aby się ładnie rozpuścił musi mieć kontakt z gorącą zupą), wykładamy grzanki, jogurt i kukurydzę.
 Szacowana wartość energetyczna (sam krem):

krem z dodatkami:

Rada: jeśli nie mamy blendera z powodzeniem możemy go zastąpić sitkiem (!). Wystarczy przelać zupę na sitko i przetrzeć. Efekt taki sam :) Tylko bardziej czasochłonne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz