Ciasto cukiniowo marchewkowe z polewą czekoladową i orzechami włoskimi.
Składniki (na dużą, kwadratową blachę 23x23cm):
- 150g otrąb pszennych i 75g żytnich (mielonych),
- 90g mąki pszennej,
- 150g cukinii,
- 2 średnie jabłka,
- duża marchewka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki siemienia lnianego (jeśli chcemy możemy dać coś innego, dobrze sprawdzą się orzechy, rodzynki, żurawina, suszone śliwki, a nawet skórka pomarańczowa),
- 3 białka,
- szczypta soli,
- cukier/słodzik (tu 30tbl słodzika),
- około 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki przyprawy do piernika i łyżka naturalnego kakao
na polewę kakaową:
- 4 łyżki naturalnego kakao,
- 3 łyżki wody (najlepiej dodawać po jednej za każdym razem dokładnie mieszając. Może byc za gęsta, wtedy dodajemy więcej wody),
- 3 tbl słodzika
- kilka sztuk orzechów włoskich do posypania (tutaj około 5,6szt)
Przygotowanie: zmieszać wszystkie suche składniki. Cukinię, jabłka i marchewkę obrać i zetrzeć na średnich oczkach tarki. Dodać do suchych składników. Wlać do tego mleko i odstawić. Po chwili (kiedy otręby wchłoną mleko) dodać białka. Wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej folia aluminiową (ciasto tym razem bez problemu od niej odchodziło). Piec w 200 stopniach przez około godzinę. Sprawdzając, czy się nie przypala. Kiedy ciasto będzie już zimne posmarować przygotowaną polewą kakaową i posypać drobno pokrojonymi orzechami.
Szacowana wartość energetyczna (1/16 ciasta):
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz