Biszkopt otrębowy z truskawkami i jagodami.
Składniki (na 2 nieduże foremki keksoweczyli 8 kawałków ciasta):
- 1 jajko + 3 białka,
- 7 łyżek otrąb,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżeczka cukru + dodatkowy cukier lub słodzik (tutaj 10 tabletek słodziku),
-około 100g jogurtu naturalnego,
- szczypta soli,
- aromat waniliowy,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- dowolne owoce (tutaj jagody i truskawki, ale planuję wypróbować porzeczki, banana, agrest, malinki, a nawet jabłko, czy gruszkę.)
Przygotowanie: przygotowujemy mieszankę suchych składników, czyli w miseczce łączymy zmielone otręby, mąkę, proszek do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek i szczypty soli. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy cukier (zmielony na cukier puder), miksujemy, po chwili można dodać słodzik (gdy robimy z samym cukrem można dodać całość od razu). Wyłączamy mikser i od tej pory posługujemy się tylko łyżką(bardzo delikatnie).
Dodajemy żółtko, mieszamy. Wsypujemy mieszankę suchych składników po łyżce. Pilnując aby każda porcja dokładnie się wmieszała. Teraz jeżeli masa wydaje nam się za sucha dodajemy jogurt. Uważamy z każdą łyżką, gdyż za wilgotne nie odejdzie po upieczeniu od foremki. Wypełniamy foremki powstałym ciastem, posypujemy owocami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Przy czym sprawdzamy wierzch, kiedy za mocno się przypiecze trzeba zastawić folią aluminiową. Należy również sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, czy biszkopty już się upiekły.
Szacowana wartość energetyczna:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz