Smakuje jak hiperkaloryczne danie a wręcz przeciwnie jest bardzo (!) dietetyczne :
Składniki (na jedną porcję [ze zdjecia]):- około 300g kalafiora (pół sporej sztuki)
na sos z indykiem:
- 100g piersi z indyka,
- 250 ml (szklanka) chudego mleka (tutaj można szaleć, zmieniać zawartość tłuszczu w mleku, lub nawet zastąpić go śmietaną, czy nawet kremówką),
- trójkącik serka topionego light
- łyżeczka mąki (rozmieszana z odrobiną wody)
- przyprawy (u mnie "Kucharek", czosnek, koperek, cebula suszona)
- jeden pęczek cebulki dymki
Przygotowanie: Kalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. W czasie kiedy będzie się gotował my możemy przygotować indyka. Kroimy mięso w średnią kostkę i dusimy go na patelni z niewielką ilością wody. W tym czasie dodajemy również przyprawy. Gdy białko się zetnie wlewamy mleko. Chwilkę gotujemy. Zagęszczamy mąką. Teraz można dodać cebulkę i ser topiony. Mieszamy do rozpuszczenia się sera. Gdy kalafior będzie ugotowany, odlewamy wodę i wykładamy na talerz polewając sosem.
Szacowana wartość energetyczna:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz