Komosę podobnie jak kaszę jaglaną należy przepłukać przed gotowaniem, aby pozbyć się goryczki. Opłukane ziarna umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą w proporcji 2 części wody na 1 część nasion, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min, aż do wchłonięcia wody. Ziarenka powinny stać się lekko przezroczyste, z widocznymi białymi, spiralnymi „ogonkami” (te „ogonki” to kiełki).
Z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne, pełnowartościowe śniadanie, jest też doskonałym składnikiem sałatek.Komosy można użyć nawet do produkcji ciast i ciasteczek! To superzdrowe pseudoziarno powinno znaleźć się w jadłospisie każdej osoby dbającej o swój organizm.
źródło: klik
Gorąco polecam, jest na prawdę bardzo smaczna i stanowi miłą odmianę od kasz, owsianek, makaronu, czy ryżu :)
Quinoa gotowana na mleku z dodatkiem płatków owsianych. Podana z serkiem wiejskim, brzoskwinią, rodzynkami, żurawiną i kokosem
Szacowana wartość energetyczna:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz