piątek, 26 lipca 2013

Owsiany omlet z orzechowym twarożkiem.

 Omlet owsiany z marchewką i cukinią. Podany z twarożkiem orzechowym, brzoskwinią, gorzką czekoladą i słonecznikiem.
Przepis (1 porcja):
- 60g mieszanki płatków owsianych i otrębów owsianych (połowę zmielić),
- pół szklanki mleka,
- 2 białka (lub całe jajko),
- łyżka budyniu waniliowego/śmietankowego,
- coś do posłodzenia w ilości wg uznania (tu ksylitol),
- szczypta soli,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół średniej cukinii (startej i odciśniętej z nadmiaru wody),
- mała marchewka,
Nie zmielone płatki zalać zimnym mlekiem i odstawić na noc. Rano połączyć je z suchymi składnikami i jajkiem. Wymieszać. Dodać startą na średnich oczkach marchewkę i startą, odciśniętą z wody cukinię. Jakby było za gęste dolać mleka. Smażyć pod przykryciem na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni. Po wylaniu ciasta zmniejszyć ogień na minimalny. Kiedy wierzch zacznie bąbelkować i się ścinać, a bąbelki zaczną pękać przewrócić go na drugą stronę (najlepiej za pomocą talerza). Podawać z ulubionymi dodatkami.
Twarożek orzechowy:
-150g gęstego serka homogenizowanego,
- kilka orzechów (tu Pecan),
- ewentualnie coś do posłodzenia.
Zmieszać serek ze startymi orzechami.
Szacowana wartość energetyczna (omlet+serek):

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz