Mini ciasto otrębowe ze śliwkami.
Składniki:
- 5 łyżek zmielonych otrąb,
- białko
- niepełna łyżka mąki pszennej,
- cukier/słodzik do smaku (tu 10 tabletek słodziku),
- 50 ml maślanki
- 3 łyżki musu jabłkowego lub zamiennie 1/2 startego na najdrobniejszych oczkach jabłka,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- dowolne owoce (tutaj śliwki)
- "bita śmietanka" - klik
Przygotowanie: wymieszać otręby z resztą suchych składników. Dodać białko, mus i połowę maślanki. Rozmieszać. Jeśli ciasto będzie za gęste to dolać resztę. Wypestkowane śliwki pokroić na ćwiartki, a te jeszcze na pół. Dodać do ciasta. Wlać do foremki i piec około 45 minut w 200 stopniach. Sprawdzać co jakiś czas patyczkiem. Gdyby wierzch zbyt się spiekł można przykryć folią aluminiową i piec dalej. Zapobiegnie to spaleniu się ciasta z wierzchu, a byciu surowym w środku.
Szacowana wartość energetyczna:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz