poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Warzywa z piersią indyka i sosem jogurtowym.


 Warzywa z piersią indyka. Podane z sosem jogurtowym.
Składniki (na 1 dużą porcję):
 - około 100g mięsa z piersi indyka,
- dowolne warzywa, np: marchewka(1 średnia), seler(mały kawałek), pietruszka(pół średniej), fasolka szparagowa(duża garść), brokuły(pół małego), ziemniak(1 średni) -> takie na zdjęciu,
- szczypiorek,
- sos (jogurt naturalny(łyżka), serek homogenizowany(łyżka), musztarda(pół łyżeczki), koncentrat pomidorowy(łyżeczka), bazylia, przyprawa do sałatek, cukier/słodzik, pieprz) ,
- opcjonalnie keczup
PS. Nie używam soli, bo jest już w przyprawie do sałatek
Przygotowanie: warzywa kroimy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Dodajemy pokrojonego w kostkę indyka, gotujemy do ścięcia się białka, zmniejszamy ogień i jeszcze chwilkę dusimy. W tym czasie robimy sos (wszystko zmieszać :D). Gotowe danie wykłądamy na talerz, polewamy sosem i opcjonalnie keczupem.
Szacowana wartość energetyczna:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz