poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Kabaczek (lub cukinia) a'la bigos


 Kabaczek a'la bigos.
 Składniki( 2 porcje lub jedna bardzo duża.): 
- pół kabaczka (około 500g) lub średnia cukinia,
- 2/3 plastry wędzonej piersi z kurczaka/indyka ewentualnie kiełbasa,
- ewentualnie pomidor,
- łyżka koncentratu pomidorowego
- pół średniej cebuli
- przyprawy: sól
Przygotowanie: obieramy i wydrążamy kabaczka, kroimy go w średnią kostkę, solimy, przekładamy na blaszkę i wstawiamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W tym czasie kroimy cebulę, szklimy ją na patelni teflonowe. Kiedy przybierze złoty odcień podlewamy odrobinką wody. Kiedy prawie wyparuje dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i smażymy (teraz można dodać obranego ze skóry i pokrojonego pomidora, którego należy doprowadzić do miękkości). Odstawiamy. Kiedy kabaczek zmięknie dodajemy go do cebuli i szynki. Wstawiamy na średni ogień i doprawiamy solą (o ile potrzeba) dodajemy koncentrat pomidorowy.
Szacowana wartość energetyczna(jako 1 porcja):

Rady:
1) Aby posiłek był bardziej konkretny mozna dodać makaronu.
2) Lepiej zrezygnować z bazylii widocznej na zdjęciu.
3) Aby zrobić danie wegetariańskie wystarczy nie dodawać szynki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz