wtorek, 14 sierpnia 2012

Domowy budyń.


 Domowy budyń kokosowy z truskawkami.
Składniki (na jedną porcję):
- 300 ml mleka,
- czubata łyżka mąki,
- słodzik/cukier (tutaj 7 tabletek słodziku),
- łyżeczka wiórków kokosowych,
- mrożone truskawki,
- opcjonalnie łyżeczka masła*. 
 

Przygotowanie: do gotującego się mleka ze słodzikiem i wiórkami trzeba wlać rozmieszaną z wodą mąkę i energicznie mieszać. Ozdobić. Gotowe :)





W miseczce jest budyń waniliowy z truskawkami i jagodami. (zamiast wiórków kokosowych dodałam aromat waniliowy)
 Szacowana wartość energetyczna (budyniu w kubeczku):

Kilka porad:
1) *Dodatek masła powoduje bardziej kremową konsystencję i zdecydowanie poprawia smak, jednak nie jest konieczny.
2) Można zrobić najróżniejsze kombinacje smakowe budyniu. Dodatek łyżeczki kakaa do mąki sprawi, że będziemy mieć budyń o smaku czekoladowym. Łyżeczka masła orzechowego dodana do mleka przed zagotowaniem nada naszemu deserowi pyszny orzechowy smak. Rozpuszczając cukierek krówkę w gorącym mleku otrzymamy smak krówkowy/toffi. Różnorodność owoców nada wyjątkowości każdej porcji :) Można również pokusić się o zakup różnych barwników spożywczych i aromatów. Na Allegro wybór jest niesamowity! Od poziomkowego, karmelowego, arbuzowego, po kiwi, truskawkowy i bananowy aż do tiramisu, miętowego a nawet serowego (!) ;o

Wartość energetyczna budyniu w miseczce:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz