Otrębowe kluski leniwe
Składniki (na porcję, czyli 7 klusek): - 4 łyżki mielonych otrąb,
- łyżka mąki,
- 100g twarogu (u mnie chudy),
- białko (lub całe jajko),
- trochę mleka do rozrobienia konsystencji (może się okazać, że nie będzie potrzebne) kluski mają się dobrze kleić i formować, a nie przywierać do rąk,
- jeśli chcemy to można ewentualnie dosłodzić,
- dowolne dodatki (tutaj decyzję pozostawiam Wam. Można je zjeść na słodko, jak i na słono[nie dosładzając]
Przygotowanie: rozgniatamy twaróg do niego dodajemy otręby, mąkę, białko i resztę skąłdników. W razie potrzeby dolewamy po odrobince mleka. Formujemy kluski (ja zrobiłam a'la śląskie ;D Z dziurką :) Bo nie chciało mi się kroić na romby :D) Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy jeszcze kilka minut po wypłynięciu klusek.
Szacowana wartość energetyczna (bez dodatków):
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz