Lekki sernik z brzoskwiniami na 'kruchym' cieście.
Składniki (na małą tortownicę śr.23cm ~ 12 porcji):
'kruche' ciasto:
- 10 łyżek mielonych otrąb,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- coś do posłodzenia (tutaj 7tbl słodzika),
- szczypta soli,
- około 150g jogurtu naturalnego,
- kilka kropli aromatu waniliowego
na masę serową:
- 1kg sera sernikowego,
- 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej (lub budyń, lub inna skrobia),
- pół opakowania proszku do pieczenia,
- coś do poslodzenia (tutaj 20tbl słodzika),
- kilkanaście kropli aromatu waniliowego,
- pół puszki brzoskwiń w syropie,
- 3 - 4 białka
dodatkowo:
- około 3-4 łyżki kakao naturalnego na posypanie spodu.
Przygotowanie: ciasto: mieszamy sypkie składniki ze sobą i dodajemy jogurt. Dokładnie wyrabiamy ciasto i wykładamy 3/4 na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (jak to robię? Biorę kawałek papieru, kładę na spód tortownicy i zakładam na nią obręcz. Zamykam i obrywam odstający papier. To dużo mniej roboty niż z wycinaniem kółka, a i pewniejszy, bo zabezpiecza tortownicę przed wylewaniem się ciasta i nie przesuwa się na boki). Ciasto jest na tyle miękkie, że nie daje się wałkować. Wystarczy łyżką rozprowadzić go równomiernie na spodzie tortownicy i wyrównać ręką. Tak przygotowane ciasto wkładamy na około 10-15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. W tym czasie przygotowujemy mase serową. Do sporej miski przekładamy ser, wsypujemy, mąkę, proszek i słodzimy. Dolewamy też aromat i wrzucamy pokrojone brzoskwinie. Jeśli masa wydaje nam się za sucha dolewamy troszkę syropu z brzoskwiń. Dokładnie mieszamy. Ubijamy białka ze szczypta soli i jak już są mocno sztywne dodajemy do naszego sera delikatnie mieszamy. Wyciągamy spód z piekarnika, posypujemy kakao i wykładamy mase serową. Ozdabiamy wierzch pozostałym ciastem i wkładamy z powrotem do piekarnika na około godzinę w 200 stopniach (kiedy się zrumieni radzę zmniejszyć). sernik baaaardzo mocno rośnie, ale potem nieco opada. Mimo wszystko jest bardzo puszysty i delikatny.
Szacowana wartość energetyczna (1/12 tortownicy):
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz