sobota, 1 września 2012

Ricotta apple hotcakes pełnoziarniście


Pełnoziarniste ricotta hotcakes z jabłkiem, przełożone kakaowym serkiem grani i ricottą. Podane z tym samym serkiem, domowym dżemem jabłkowo brzoskwiniowym i siemieniem lnianym.
 Składniki (na 4 placuszki):
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- łyżka mąki pszennej
- cukier/słodzik do smaku
- białko lub całe jajko,
- 2 czubate łyżki ricotty,
- małe jabłko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- mleko do odpowiedniej konsystencji

+ serek grani z kakaem (dosłodzony)
+ łyżeczka ricotty
+ dżem
+ siemię lniane

Przygotowanie: połączyć składniki, dodać pokrojone, obrane jabłko. Wymieszać dokładnie. Usmażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni. Kiedy skończymy to przełożyć wszystkie placuszki z powrotem na patelnię i przykryć (nabiorą wilgoci). W tym czasie kiedy placuszki sobie leżą spokojnie na patelni możemy przygotować serek. Dowolną ilość mieszamy z łyżeczką kakao i dosładzamy. Gotowe placki przekładamy na zmianę ricottą i kakaowym serkiem. Dekorujemy.
Szacowana wartość energetyczna:

Naleśnikowa Sobota 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz