Opiekane na patelni warzywa z makaronem, tuńczykiem i sosem paprykowym.
warzywa:
- pół brokuła (ok 300g),
- 150g fasolki szparagowej
- 1 duża marchewka
- pół brokuła (ok 300g),
- 150g fasolki szparagowej
- 1 duża marchewka
- 100g makaronu pełnoziarnistego (tutaj tagliatelle pełnoziarniste)
na sos (na porcję użyć 1/2 sosu):
- 100g gęstego jogurtu naturalnego,
- około łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- łyżeczka majonezu (tu light)
- łyżeczka keczupu
- 1/4 łyżeczki musztardy chrzanowej
- łyżeczka sosu tatarskiego (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, cukier/słodzik (minimalnie),
- łyżeczka majonezu (tu light)
- łyżeczka keczupu
- 1/4 łyżeczki musztardy chrzanowej
- łyżeczka sosu tatarskiego (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, cukier/słodzik (minimalnie),
+ pół puszki tuńczyka w sosie własnym
+ łyżeczka masła do zapiekania
+ szczypiorek
Przygotowanie: warzywa podzielić na mniejsze kawałki, obgotować w
posolonej wodzie. Ugotować makaron. Gdy wszytko mamy już przygotowane
podsmażamy tuńczyka na łyżeczce masła. Potem dodajemy
warzywa, przyprawiamy. Na koniec dodajemy makaron i szczypiorek.
Wcześniej należy przygotować sos (mieszając wszystkie składniki podane wyżej), którego połową polewamy nasze danie.
Wcześniej należy przygotować sos (mieszając wszystkie składniki podane wyżej), którego połową polewamy nasze danie.
Szacowana wartość energetyczna:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz