piątek, 8 czerwca 2012

Otrębowy omlet z piersią z indyka i sosem tatarskim.



 Otrębowy omlet z sałatą lodową, piersią z indyka curry i ogórkiem zielonym. Polane sosem tatarskim oraz keczupem i posypany szczypiorkiem.


Składniki:
na omlet:
- 5 łyżek otrąb,
- 2 białka lub całe jajka,
- trochę mleka
- trochę wody,
- proszek do pieczenia,
- sól do smaku.
na sos tatarski*:
- 100g jogurtu naturalnego,
- średni ogórek konserwowy,
- czosnek (u mnie szczypta granulowanego),
- pół łyżeczki musztardy,
- sól, pieprz, cukier/słodzik do smaku.
dodatki:
- 100g piersi z indyka, pokrojonej w kostkę, obsmażonej bez tłuszczu na patelni teflonowej z odrobiną wody wymieszanej z curry i szczyptą soli i pieprzu,
- sałata lodowa w ilości według uznania,
- ogórek zielony również ilość wg. uznania
- szczypiorek,
- keczup (dla mnie najlepszy pikantny Pudliszki :))
Przygotowanie: Zmielić otręby, dodać do nich sól i proszek do pieczenia. Ubić na sztywno białka. Dodać do piany otręby, lekko zamieszać i dodać trochę mleka. Gdy będzie za gęste można dodać trochę wody. Zostawić na chwilkę do nasiąknięcia otrąb. W tym czasie przygotować sos. Do jogurtu dodać startego na średnich oczkach ogórka, dosypać przyprawy i dosłodzić do smaku. Usmażyć na małym ogniu omlet. Wykładać na talerz wypełniając połową sosu, sałatą, mięsem i ogórkiem. Złożyć na pół, polać resztą sosu, keczupem i posypać szczypiorkiem.

*Do sosu można dodać również pieczarki marynowane i troszkę cebuli.







Szacowana wartość energetyczna:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz