Pancakes waniliowe z malinami (w środku), budyniem czekoladowym, musem rabarbarowym, truskawkami i słonecznikiem.
Składniki: na pancakes:
- 5 łyżek otrąb pszennych,
- 2 białka,
- trochę mleka,
- kilka malin (u mnie mrożone),
- aromat waniliowy,
- proszek do pieczenia,
- cukier/ słodzik (tutaj 4 tabletki słodziku).
dodatki:
- budyń czekoladowy (200ml mleka+woda do rozrobienia proszku+cukier/słodzik, jeśli mamy niesłodzony budyń),
- kilka truskawek (do dekoracji) ,
- domowy mus rabarbarowy (dowolny dżem),
- pestki słonecznika.
Przygotowanie:
Otręby mielimy na mąkę. Wsypujemy do miseczki, dodajemy resztę suchych składników, mieszamy do dokładnego połączenia się z kakaem. Ubijamy białka (aby łatwiej to zrobić można dodać małą szczyptę soli). Do ubitych białek wsypujemy suche składniki, mieszając wlewamy mleko do uzyskania pożądanej konsystencji (powinno być dość gęste). Wrzucamy rozmrożone maliny.
Wykładamy łyżką na suchą teflonową patelnię (mocno rosną). Przed przygotowaniem placuszków robimy budyń według instrukcji na opakowaniu. Truskawki kroimy w ćwiartki. Wykładamy placuszki na talerz, przekładając musem, polewamy budyniem, wykładamy owoce i posypujemy słonecznikiem.
Szacowana wartość energetyczna:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz