Tortilla w cieście(placku) otrębowym z sosem czosnkowym, piersią z indyka i warzywami.
Składniki:na placek :
- jak tu + proszek do pieczenia
na sos:
- 100 g jogurtu naturalnego,
- czosnek (tu granulowany)
- 1/2 łyżeczki musztardy,
- cukier, sól
LUB: jogurt + gotowy sos z tych małych torebeczek
dodatki dowolne (a tutaj):
- 100g piersi z indyka w marynacie jogurtowej, smażonego na suchej patelni,
- sałata lodowa,
- ogórek zielony,
- papryka żółta,
- pomidor,
- plasterek sera żółtego,
- szczypiorek,
- keczup
Przygotowanie: ciasto na placek przygotowujemy identycznie jak na przykład w pierogach, tylko, po rozwałkowaniu (staramy się uformować jak najbardziej na kształt koła) pieczemy na suchej patelni, a potem jeszcze ciepłe owijamy w foliową torebkę, aby zmiękło.
sos: mieszamy składniki
zawijanie: na placek nalewamy trochę sosu, rozsmarowujemy, wykładamy sałatę, potem resztę pokrojonych dodatków, znowu polewany sosem, posypujemy serem i szczypiorkiem, polewamy keczupem, zawijamy w folię aluminiową, żeby się nie rozpadło.
Szacowana wartość energetyczna (z serem light):
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz