sobota, 16 czerwca 2012

Domowe musli orzechowe

Składniki:
- 3 czubate łychy płatek owsianych,
- 10 orzechów laskowych,
- około 5 fistaszków (orzechy arachidowe w skorupkach),
- łyżkę miodu, olejek waniliowy, trochę słodzika - zmieszane w jedną całość.
Przygotowanie: na patelnię wlałam miód z pozostałymi składnikami (to jest jakby "klej" do musli, ponadto nieźle je słodzi :D) Czekam aż miód zrobi się płynny, wrzucam na to pokrojone orzechy i daję im chwilkę, żeby się uprażyły. Następnie dorzucam płatki i energicznie mieszam, żeby wszystkie obtoczyły się w miodzie. Odstawiam do ochłodzenia. W tym czasie musli robi się suche. Jest naprawdę pyszne. Nie to co sklepowe cukrowe zlepki. To jest akurat mocno orzechowe, ale można wykorzystać wiele różnych kombinacji. Morele suszone, żurawina, rodzynki, migdały, kokos, dosłownie wszytsko będzie pasowało :)
I tak dla formalności:
Szacowana wartość energetyczna (tylko musli):



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz