czwartek, 20 grudnia 2012

Lekkie pierniczki z polewą czekoladową i kokosem.

Właściwie są to pseudopierniczki bo nie ma w nich miodu, ale mimo to nie ujmuje im to smaku :) Wychodzą kruche i nie są twarde jak kamień, mimo, że nie ma w nich tłuszczu ;)
  Lekkie pierniczki z polewą czekoladową i kokosem.

Składniki (na ~15sztuk):
- 5 łyżek otrąb,
- 1,5 łyżki mąki pszennej,
- coś do posłodzenia (tutaj 10 tbl słodzika),
- łyżeczka przyprawy do piernika,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki kakao naturalnego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli będzie za mało to dodać)

polewa kakaowa:
- łyżeczka kakao naturalnego
- coś do posłodzenia (tu 1 tbl słodzika),
- woda dodawana po odrobince do uzyskania konsystencji polewy czekoladowej.
dodatki do ozdoby (tu akurat kokos, ale nadadzą się też orzechy, wszelkie posypki, płatki, migdały, a nawet suszone owoce)

Przygotowanie : zmielić otręby, dodać do nich pozostałe suche składniki i dokładnie połączyć. Dodać jogurt i wyrobić ciasto. Rozwałkować cienko i wykrawać pierniczki do skutku (zbierając resztki ciasta i wałkować od nowa ;D). Piec około 10 minut w 200 stopniach. Kiedy wystygną posmarować polewą (zmieszać kakao, słodzik i wodę) i posypać dodatkami.

Szacowana wartość energetyczna (dla 1 pierniczka):

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz