środa, 22 października 2014

Marchewkowe ciastko z mikrofalówki nadziane twarożkiem

Zimno, mokro i jakoś tak nieprzyjemnie. W takie dni potrzeba mnóstwo powodów do uśmiechu. Jakoś trzeba rozjaśnić te ponure ciągnące się godziny. Do tego przyda się ciepłe marchewkowe ciastko na śniadanie, no i cynamonowo kokosowa kasza jaglana :) Ale kasza to innym razem.

 Marchewkowe ciastko z mikrofalówki nadziane twarożkiem. Polane jogurtem naturalnym i sosem z czarnej porzeczki.
 Składniki (na 1 porcję):
- 40g dowolnej mąki, tutaj użyłam mieszanki mielonych otrąb żytnich i mąki gryczanej,
- łyżeczka budyniu waniliowego,
- jajko,
- mleko/woda do uzyskania konsystencji gęstej śmietany,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- słodzenie (tu 4 rozkruszone tabletki stewii)
- mała marchewka starta na średnich oczkach tarki,
- szczypta cynamonu
- kilka kropli aromatu waniliowego
- jako nadzienie 2 łyżki gęstego chudego twarożku (można trochę dosłodzić, ale nie koniecznie)
Czasem dodaję 30g białka sojowego, ale wtedy zmniejszam ilość mąki i dodaję więcej wody.

Składniki sypkie połączyć, dodać jajko, mleko/wodę i dobrze rozmieszać. Dodać startą marchewkę. W kubku lub niedużej miseczce ułożyć warstwę ciasta, następnie twarożek i przykryć resztą ciasta. Włożyć do mikrofalówki na 4-5 minut na najwyższą moc. Trzeba go sprawdzać, czy jest upieczone, bo czasem trzeba wyciągnąć szybciej, a czasem dołożyć minutę.

3 komentarze:

  1. Ekspresowe pyszne zdrowe.
    Trzeba sobie umilić życie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ciasto. Był czas, że robiłam prawie codziennie na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń