środa, 26 grudnia 2012

Zdrowy piernik przekładany kremem mlecznym i powidłami śliwkowymi.

Zdrowy, lekki piernik przekładany kremem mlecznym i powidłami śliwkowymi.


Składniki (na małą blaszkę 15x25cm):
- pół paczki otrąb,
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej,
- coś do posłodzenia (tutaj 10 tbl słodzika),
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka kakao naturalnego,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli będzie za mało to dodać)

masa mleczna:
- opakowanie (~150g) gęstego serka homogenizowanego,
- 2-3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku (moje było granulowane),
- płaska łyżka żelatyny (rozpuszczona w małej ilości gorącej wody),
- coś do posłodzenia (tu 6 tbl słodzika),
- aromat pomarańczowy i waniliowy,
- bakalie wg. gustu (tu orzechy włoskie, rodzynki i migdały),

polewa kakaowa:
- 2 łyżki kakao naturalnego,
- łyżka mleka w proszku,
- coś do posłodzenia (tu 3 tbl słodzika),
- płaska łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w około 3-4 łyżkach gorącej wody)

dowolny dżem do przełożenia dolnej warstwy około 100-150g  (najlepsze są zdecydowanie powidła śliwkowe)

dodatki do ozdoby (tu akurat kokos, ale nadadzą się też orzechy, wszelkie posypki, płatki, migdały, a nawet suszone owoce)

Przygotowanie : zmielić otręby, dodać do nich pozostałe suche składniki i dokładnie połączyć. Dodać jogurt i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 równe części i rozwałkować na placki jednakowej wielkości. Piec około 10 minut w 200 stopniach. Kiedy wystygną przełożyć: blat piernika, powidła śliwkowe, blat, masa mleczna (wszystko razem połączyć, na samym końcu dodając żelatynę. Poczekać moment aż zacznie tężeć, ale nie kłaść do lodówki!), blat i na końcu posmarować polewą (zmieszać kakao, słodzik i rozpuszczoną żelatynę), posypać dodatkami. Odłożyć na co najmniej jeden dzień do zmięknięcia blatów ciasta.
Szacowana wartość energetyczna (1/16 ciasta):

Porównując piernik mojej mamy ma w cieście kostkę margaryny/1kg mąki pszennej, 400g cukru i 400g miodu + 4 jaja i inne składniki. Krem składa się z domowego mega gęstego budyniu z 1 litra mleka tłustego, 5 łyżek skrobi ziemniaczanej, 5 łyżek cukru + cukru waniliowego, 3 żółtek oraz z 1,5 kostki margaryny i ogromu bakalii. Powidła tak samo jak u mnie, ale w większej ilości. A polewa czekoladowa to znów margaryna, cukier, kakao i mleko tłuste.
Szacowane kalorie w porcji (okazało się, że i tak nie tak źle jak myślałam ;D):

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz