sobota, 2 lutego 2013

SZYBKI PRZEWODNIK PO DANIACH ŚNIADANIOWYCH:

SZYBKI PRZEWODNIK PO DANIACH ŚNIADANIOWYCH:

UWAGI:
- kalorie przepisów podstawowych są bardzo orientacyjne, zależą od proporcji płatków do otrębów i mąki, rodzaju użytych produktów i ilości tłuszczu w nabiale.
 - Podaję wagę suchych składników.
- otręby można zamienić na dowolny rodzaj mąki w takiej samej ilości,
- w przepisie nie uwzględniam dodatków, bo co człowiek to inne smaki ;)
- jeśli czegoś brakuje - napisz, a uzupełnię.

Owsianka (oraz inne zboża) - przepis podstawowy:
- 50g płatków owsianych (tutaj rzadko używam samych, najczęściej są to mieszanki otrąb i innych płatków)  Często ilość ta jest równoważna 5 łyżkom stołowym (z lekkim czubkiem :D)
- 400ml płynu (może być samo mleko, mleko pół na pół z wodą, sama woda. Może być też mleczko zagęszczone, soki)
- coś do posłodzenia (ja używam słodzika),
Mieszam wszystko razem i gotuję do osiągnięcia pożądanej konsystencji. 
KALORIE:  płatki+otręby (~150), mleko (~100) = około 250kcal

Owsianka inne wariacje:
- budyniowa : do postawowego przepisu dodaję czubatą łyżczkę proszku budyniowego rozmieszanego w odrobinie zimnej wody i dodaję do gotowej juz owsianki. Chwilkę gotuję.
- piankowa: do podstawowego przepisu dodaję ubite na sztywno białko, dokładnie i delikatnie mieszam. Chwilkę gotuję.
-  często dodaję łyżkę siemienia lnianego do owsianki postawowej,
- marchewkowa: do podstawowego przepisu dodaję średnią, startą na średnich oczkach tarki marchewkę i pół łyżeczki przyprawy do piernika,
- szarlotkowa: do podstawowego przepisu dodaję starte na średnich oczkach jabłko i szczyptę cynamonu
- pieczona: tutaj

Kasza jaglana (oraz inne gruboziarniste kasze i ryż w wersji śniadaniowej):
- 50g kaszy (przepłukanej gorącą wodą),
- 400ml wody,
- szczypta soli
Gotuję kaszę na wodzie (bez przykrycia) aż woda się wygotuje.
- 200 ml mleka
- coś do posłodzenia
Dodaję mleko i gotuję aż kasza je wchłonie, słodzę.
KALORIE: kasza (175), mleko (~90) = 265kcal

Kasza manna
- 3 łyżki kaszy
- 400 ml płynu (tutaj tak jak w przypadku owsianki)
- coś do posłodzenia
Gotuję 3/4 mleka, resztę wlewam do kubka, wsypuję kaszę i mieszam. Kiedy mleko się gotuje wlewam kaszę i gotuję do uzyskania gęstej konsystencji.
KALORIE: kasza (125), mleko (~100) = 225kcal


Krem otrębowy:
- 50g zmielonej mieszanki otrąb i płatków zbożowych,
- około 100g jogurtu,
- około 100 ml mleka
- cos do posłodzenia,
Mieszam wszystko dokładnie i czekam chwilkę, aby płatki i otręby wsiąknęły płyn. Jeśli nadal jest za gęste dodaję mleka. 
PS. Mleko i jogurt zawsze daję na oko, dlatego sugeruję dawać proporcję według uznania.
KALORIE:  płatki+otręby (~150), jogurt (60), mleko (~40) = 250kcal

Pancakes - przepis podstawowy:
- 50g otrąb żytnich (lub 40g otrąb pszennych + 10g mąki pszennej),
- ubite białko,
- coś do posłodzenia,
- trochę mleka (około pół szklanki),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Mieszamy wszystkie składniki oprócz białka, które ubite dodajemy na sam koniec, delikatnie mieszając. Smażymy na suchej (lub lekko natłuszczonej patelni, posmarowanej olejem na ręczniku papierowym). Z podanych proporcji wychodzi zwykle 6 placuszków. 
KALORIE:  płatki+otręby (~150), białko (30), mleko (~50) = 230kcal

inne wersje:
- na maślance: mleko zamieniamy na maślankę, reszta bez zmian.
- na serku wiejskim/homogenizowanym: mleko zamieniamy na serek, przy czym wiejski trzeba rozetrzeć na gładką masę, reszta bez zmian.
- z owocami/warzywami: dowolny owoc lub warzywo ścieramy na tarce (marchewka, jabłko, cukinia, dynia), lub kroimy na małe kawałki (jabłko, brzoskwinie, kiwi, mandarynki, gruszki, a nawet truskawki), albo jeśli są małe to dodajemy w całości (jagody, maliny itp.)
- pancakes jak amerykańskie ;D - nie ubijamy białka, dodajemy więcej mleka, aby ciasto było rzadsze.
- smakowe : do ciasta podstawowego dodajemy w zależności od pożądanego smaku: łyżkę kakao naturalnego, kilka kropli aromatu waniliowego, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki przyprawy do piernika, łyżeczka kawy (rozpuszczalnej lub zbożowej), łyżeczka budyniu (najlepiej bez cukru) o dowolnym smaku (malinowy, toffi, śmietankowy, bananowy, truskawkowy itp.)

Omlet biszkoptowy-otrębowy:
składniki jak na dowolne pancakes, ale smażymy ciasto w całości.


Naleśniki- przepis podstawowy:
- 50g otrąb żytnich (lub 40g otrąb pszennych + 10g mąki pszennej),
- pół szklanki mleka + pół szklanki wody,
- w zależności od tego czy to naleśniki wytrawne czy na słodko - coś do posłodzenia lub dowolne przyprawy,
- ew. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- białko,
Mieszamy składniki i smażymy na suchej (lub lekko natłuszczonej patelni, posmarowanej olejem na ręczniku papierowym). Z podanych proporcji wychodzi zwykle około 4 - 5 naleśników.
KALORIE: 
płatki+otręby (~150), mleko (~50), białko (30) = 250kcal

inne wersje: podobnie jak w przypadku pancakes smakowych do ciasta podstawowego dodajemy w zależności od pożądanego smaku: łyżkę kakaa naturalnego, kilka kropli aromatu waniliowego, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki przyprawy do piernika, łyżeczka kawy (rozpuszczalnej lub zbożowej), łyżeczka budyniu (najlepiej bez cukru) o dowolnym smaku (malinowy, toffi, śmietankowy, bananowy, truskawkowy itp.)

Tosty otrębowe: tutaj

Kluski leniwe:
- 50g otrąb żytnich (lub 40g otrąb pszennych + 10g mąki pszennej),
- 150g twarogu (w kostce),
- białko,
- coś do posłodzenia lub trochę soli (w zależności czy jemy na słodko, czy na wytrawnie)
Rozgniatamy widelcem twaróg, dodajemy otręby, białko, słodzimy lub solimy i dokładnie łączymy składniki. Jeśli ciasto nie chce się skleić to możemy dodać odrobinkę mleka. Formujemy wałki i kroimy na małe romby. Tak przygotowane kluski gotujemy  w lekko osolonej wodzie jeszcze kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię wody.
KALORIE: 
płatki+otręby (~150), twaróg (~120), białko (30) = 300kcal

Otrębowe kluski lane - przepis podstawowy:
- 50g otrąb żytnich (lub 40g otrąb pszennych + 10g mąki pszennej),
- białko,
- coś do posłodzenia,
- odrobina mleka (do uzyskania konsystencji gęstej śmietany),
+ około 400ml mleka
Składniki na kluski mieszamy i odstawiamy. Zagotowujemy mleko i wlewamy małymi porcjami ciasto kluseczkowe. Chwilkę gotujemy.
KALORIE: płatki+otręby (~150), białko (30), mleko do ciasta (~20), mleko (~150) = 350kcal

Inne wersje:
- kakaowe mleko: dodajemy łyżeczkę kakao do mleka jeszcze przed wlaniem klusek,
- na budyniu : postępujemy dokładnie tak jak w przepisie podstawowym, ale na koniec dodajemy łyżkę proszku budyniowego rozmieszanego w odrobinie wody.



Przewodnik po daniach obiadowych, deserach oraz kolacjach pojawi się niebawem. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz