sobota, 17 sierpnia 2013

Mini szarlotki na szybko.


'Mini szarlotki', czyli jabłka pod cynamonowym ciastem naleśnikowym podane z masłem orzechowym.

Na 2 kokilki: łyżka mąki pełnoziarnistej, 3 łyżki mielonych płatków owsianych, 3 łyżki mielonych otrąb żytnich, coś do posłodzenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, białko lub małe jajko, trochę mleka do odpowiedniej konsystencji, łyżeczka oleju, szczypta soli i proszku do pieczenia, jabłko, łyżeczka kakao naturalnego.

Suche składniki zmieszać, dodać jajko, olej, część cynamonu i mleko. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jabłko zetrzeć na średnich oczkach (jeśli chcemy można obrać, ja skórkę zostawiłam), dodać resztę cynamonu, ewentualnie troszkę dosłodzić, jeśli jabłko jest kwaśne.
Do kokilek wylać po łyżce ciasta, położyć na to jabłka, posypać kakao i polać resztą ciasta. Piec około 30 minut w nagrzanym do 190-200 stopni piekarniku.

Szacowana wartość energetyczna 
(obie kokilki bez masła orzechowego):

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz