Delikatny, puszysty, lekki, kusząco słodki bananowy chlebek. Najlepszy bez żadnych dodatków. To na zdjęciu to totalny niewypał ;D
Gryczany bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami laskowymi.
- duże opakowanie budyniu niesłodzonego,
- około 7-8 bananów (moje były małe),
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- duża garść pokrojonych orzechów laskowych,
- pół łyżeczki cynamonu,
- kilka kropli aromatu waniliowego / ziarenka z 1/2 laski wanilii
- opcjonalnie coś do posłodzenia (nie dałam, a było słodkie)
Zmiksować banany, dodać do nich resztę składników i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone orzechy.
Średnią keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w 200 stopniach, około godziny. Kiedy pęknie trzeba zostawić go jeszcze około 10 minut i sprawdzić patyczkiem czy jest gotowy. Najlepiej kroić dopiero jak wystygnie.
Smacznie i świetnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń