sobota, 30 marca 2013

Lekki krem daktylowo-wafelkowy.

Ten krem jest przegenialny! Smakuje jak czekoladowe wafelki : )) I jest naturalnie słodki.

Lekki krem daktylowo-wafelkowy.
Składniki (na 2 małe słoiczki):
- 100g daktyli,
- szklanka wody do gotowania daktyli,
- 150g kremowego serka (tutaj ricotta)
- 2 łyżki kakao naturalnego,
- 1 blat wafla tortowego (takie duże okrągłe, albo prostokątne wafle do przekładania kremami :D),
- łyżeczka cukru waniliowego,
- mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Przygotowanie: Daktyle rozgotować w szklance wody, następnie zblendować je na gładką masę i dodać do tego rozkruszony wafel (w blenderze, na "mąkę"). Bardzo zgęstnieje. Mieszać już łyżką. Dodać serek i cukier waniliowy. Rozmieszać dokładnie, a jeśli będzie zbyt gęste (a może się tak okazać) dolewać mleka. Przechowywać w lodówce do tygodnia.

Szacowana wartość energetyczna (1 łyżka ~15g):

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz