sobota, 25 października 2014

Gryczany bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami laskowymi.

Co kiedy całe ciasto znika w jeden dzień? Trzeba go zrobić drugi raz, bo to o czymś świadczy :) A potem może następny i następny... :)
Delikatny, puszysty, lekki, kusząco słodki bananowy chlebek. Najlepszy bez żadnych dodatków. To na zdjęciu to totalny niewypał ;D
 Gryczany bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami laskowymi.

 Składniki (na średnią keksówkę):
- 300g mąki gryczanej (użyłam zmielonej kaszy niepalonej),
- 100g mąki jaglanej,
- duże opakowanie budyniu niesłodzonego,
- około 7-8 bananów (moje były małe),
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- duża garść pokrojonych orzechów laskowych,
- pół łyżeczki cynamonu,
- kilka kropli aromatu waniliowego / ziarenka z 1/2 laski wanilii
- opcjonalnie coś do posłodzenia (nie dałam, a było słodkie)


Zmiksować banany, dodać do nich resztę składników i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone orzechy.
Średnią keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w 200 stopniach, około godziny. Kiedy pęknie trzeba zostawić go jeszcze około 10 minut i sprawdzić patyczkiem czy jest gotowy. Najlepiej kroić dopiero jak wystygnie.

1 komentarz: