niedziela, 19 października 2014

Tarta sernikowa na jaglano-owsianym spodzie

Na dobry początek. Z małym, ciekawskim towarzyszem.  
Bo przecież słodycze wcale nie muszą być tuczące ;)
 Tarta sernikowa na jaglano-owsianym spodzie.
Składniki (na około 12 porcji):  
Na ciasto:
- 100g mielonych płatków owsianych + 50g zmielonej kaszy jaglanej
- 150g jogurtu naturalnego (lub więcej/mniej w zależności ile wsiąknie w ciasto), 

- jajko
- coś do posłodzenia w dowolnej ilości  (słodzik/miód/stewia/ksylitol/w ostateczności cukier), 
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli

Na masę serową:

- 500g gęstego serka homogenizowanego (chudy lub półtłusty),

- coś do posłodzenia w dowolnej ilości,
- jajko,
- czubata łyżka budyniu/mąki ziemniaczanej,
- kilka kropli aromatu waniliowego
+ dowolne dodatki tutaj truskawki i banany pokrojone w plasterki 


Zmieszać wszystkie składniki ciasta, ilość jogurtu dobierać tak, aby masa była gęsta, klejąca i dająca się formować. Wyłożyć do formy na tartę (najlepsza szklana, żaroodporna), podpiec w 200 stopniach przez 15-20 minut. W tym czasie przygotować ser. Twarożek zmieszać z pozostałymi składnikami, dosłodzić według własnego gustu. Powstałą masę wyłożyć na lekko upieczony spód. Udekorować owocami i piec w 200 stopniach przez około godzinę. Podawać schłodzony.

4 komentarze:

  1. gratuluje powrotu :)
    Tarta na doobry początek idealna, ale widzę, że nie tylko ja mam na nią chrapkę.. :D
    czworonożny przyjaciel czai się w tle!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie nie uwierzysz, ale wspominałam dzisiaj Twojego bloga - zaraziłaś mnie pasją do zdrowego jedzenia :) Dobrze jest mieć Cię z powrotem !

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, jak ja się cieszę, że wróciłaś!♥ Pomogłaś mi odmienic moje życie, strasznie tęskniłam za Twoimi postami, blogiem, i wgl. :)
    Witaj z powrotem! I pisz co u Ciebie, jak tam studia, zycie i zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń