sobota, 21 lipca 2012

Beztłuszczowa i bezcukrowa domowa granola otrębowa z bakaliami.


 Beztłuszczowa i bezcukrowa granola otrębowa z bakaliami.*
 Składniki (na 4 porcje - > po upieczeniu wychodzi około 330g granoli):
na podstawę:

- paczka otrąb (150g) -> zmielonych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki płatków owsianych
- łyżeczka (czubata) masła orzechowego + łyżeczka mleka 3,2% (rozpuszczone razem)
- około 150g jogurtu naturalnego (należy uważać i dodawać po trochu)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier, miód lub słodzik (tutaj 10 tabletek słodziku)
- szczypta soli

dodatki (można dać co się tylko zamarzy):
- 15g migdałów,
- 15g orzechów laskowych
- 15g rodzynek
- 15g żurawiny
- 15g słoneczniku
 Przygotowanie: zmieszać wszystkie suche składniki(razem z bakaliami [ rodzynki i żurawinę pokroić, to zapobiegnie ich pęcznieniu pod wpływem gorąca. Migdały i orzech również rozdrobnić]) , potem powoli dodawać jogurt uzyskując konsystencję jak na kruszonkę.
 Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec w 230 stopniach do odparowania wody i uzyskania chrupkości. Trzeba stale pilnować, bo łatwo się przypala. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przełożyć do szczelnego słoika.
Szacowana wartość energetyczna (dla około 82g suchej granoli, w wartościach podana jest inna waga ze względu na to, że jogurt w trakcie pieczenia częściowo odparował)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz