czwartek, 19 lipca 2012

Opiekane na patelni warzywa z makaronem, szynką i sosem paprykowym.


 Opiekane na patelni warzywa z makaronem, szynką i sosem paprykowym.
Składniki (na jedną porcję):
warzywa:
- pół brokuła (ok 200g),
- 100g fasolki szparagowej
- 1 spora marchewka

- 25g makaronu pełnoziarnistego (tutaj rurki)
na sos (na porcję użyć 1/2 sosu):
- 100g gęstego jogurtu naturalnego,
- około łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- łyżeczka majonezu (tu light)
- łyżeczka keczupu
- 1/4 łyżeczki musztardy chrzanowej
- łyżeczka sosu tatarskiego (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, cukier/słodzik (minimalnie),

+50g szynki z indyka
+łyżeczka masła do zapiekania
+ szczypiorek
Przygotowanie: warzywa podzielić na mniejsze kawałki, obgotować w posolonej wodzie. Ugotować makaron. Gdy wszytko mamy już przygotowane podsmażamy szynkę pokrojoną w kostkę na łyżeczce masła. Potem dodajemy warzywa, przyprawiamy. Na koniec dodajemy makaron i szczypiorek.
Wcześniej należy przygotować sos (mieszając wszystkie składniki podane wyżej), którego połową polewamy nasze danie.
<![CDATA[//><!]]>
-->
Szacowana wartość energetyczna: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz