sobota, 17 listopada 2012

Lekkie ciasto korzenne z cukinią i marchewką

Lekkie ciasto korzenne z cukinią i marchewką
Składniki (na dużą, kwadratową blachę 23x23cm):
bez nadzienia ze zdjęcia!
- 180g otrąb (mielonych),
- 70g mąki pszennej,
- 250g cukinii,
- mała marchewka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki siemienia lnianego (jeśli chemy możemy dać coś innego, dobrze sprawdzą się orzechy, rodzynki, żurawina, suszone śliwki, a nawet skórka pomarańczowa),
- 3 białka,
- szczypta soli,
- cukier/słodzik (tu 30tbl słodzika),
- około 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki przyprawy do piernika i łyżka naturalnego kakao

Przygotowanie: zmieszać wszystkie suche składniki. Cukinię i marchewkę obrać i zetrzeć na średnich oczkach tarki. Dodać do suchych składników. Wlać do tego mleko i odstawić. Po chwili (kiedy otręby wchłoną mleko) ubić pianę z białek, dodając szczyptę soli i delikatnie przełożyć do ciasta. Wymieszać i przełożyć do formy. (lekko zwilżyłam ją wodą i posypałam zmielonymi otrębami, choć mimo wszystko ciasto ciężko odchodziło, polecam więc papier do pieczenia). Forma ma 23cm na 23cm, ale ciasto wyszło niskie, więc mniejsza będzie lepsza :) Piec w 200 stopniach przez około 1,5 godziny. Sprawdzając, czy się nie przypala. Wychodzi bardzo wilgotne!

Szacowana wartość energetyczna (1/10 ciasta):
 bez nadzienia ze zdjęcia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz