niedziela, 11 listopada 2012

Pieczone jabłko z sosem miodowym i lodami.

Propozycja idealna na jesienne desery ; )


Pieczone jabłko z nadzieniem miodowo-waniliowo-cynamonowym ze słonecznikiem i rodzynkami. Podane z lodami śmietankowo truskawkowymi

Składniki (1 porcja):
- duże jabłko (~250g),
- łyżka miodu,
- łyżeczka rodzynek i słonecznika,
- szczypta cukru waniliowego / aromat waniliowy,
- cynamon (wg. smaku)
- łyżka lodów.

Przygotowanie: odciąć górę od jabłka (odcięta góra powinna mieć tak mniej więcej 1,5 cm), potem trzeba wydrążyć gniazdo nasienne i w jego miejsce wlać mieszankę miodowo bakaliową. Zamknąć odciętą czapeczką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać około 30minut, co jakiś czas sprawdzając.
Szacowana wartość energetyczna:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz