poniedziałek, 11 czerwca 2012

Pierogi otrębowe z truskawkami


Pierogi z ciasta otrębowego z truskawkami polane jogurtem naturalnym oraz z truskawkami, słoneczkiem i szczyptą kakao jako dekoracja.

Składniki (na 12 dużych pierogów):
na ciasto:
- 5 łyżek otrębów,
- białko,
- opcjonalnie odrobina wody,
- sól,
- odrobina mąki pszennej.
wnętrze:
- 6 dużych truskawek (pokrojonych na ćwiartki),
- ewentualne dosłodzenie do smaku.
dekoracja:
- jogurt naturalny lub dowolny owocowy (ilość według uznania),
- kilka truskawek,
- pestki słonecznika,
- trochę kakao naturalnego.

 
 Przygotowanie:
Otręby mielimy na mąkę. 3/4 wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól i po trochu, najlepiej łyżeczką dodajemy białko, zagniatając ciasto. Gdy już będzie w miarę zwarte, dodajemy odrobinę wody i dosypujemy resztę otrąb i trochę mąki. Dobrze zagniatamy. Podsypujemy ciasto mąką i wałkujemy jak najcieńszy placek. Wykrawamy szklanką kółka. Wykrawamy je dopóki ciasto się nie skończy (skrawki zagniatamy i wałkujemy ponownie). Tak przygotowane kółka smarujemy wodą, wkładamy do środka 2 ćwiartki truskawki (można tutaj posłodzić) i zlepiamy brzegi. Postępujemy tak do ostatniego pieroga. Gotowe wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy. Po wypłynięciu na wierzch czekamy jeszcze około 4/5 minut, żeby truskawki się fajnie rozgotowały :) Wykładamy na talerz, polewamy jogurtem (w razie, gdybyśmy chcieli można zamiast do środka pierogów posłodzić jogurt), posypujemy słonecznikiem i kakaem.
Jako farsz można użyć wszelkich dowolnych owoców, mięsa, kapusty z grzybami, farszu ruskiego, sera białego, a nawet eksperymentować ze szpinakiem, łososiem. Wszystko zależy od wyobraźni :)
Pierogi są lekko twarde, ale w smaku nie odbiegają tradycyjnym z mąki pszennej. Naprawdę warto spróbować i tej wersji :)
Szacowana wartość energetyczna:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz