poniedziałek, 4 czerwca 2012

Czekoladowe pancakes z jabłkiem i budyniem śmietankowym

Pancakes mocno czekoladowe z jabłkiem (w środku), budyniem śmietankowym, musem rabarbarowym, truskawkami i słonecznikiem.

Składniki:
na pancakes:
- 5 łyżek otrąb pszennych, 
- 2 białka,
- trochę mleka,
- 1/2 średniego jabłka,
- czubata łyżeczka kakao naturalnego,
- proszek do pieczenia,
- trochę budyniu czekoladowego,
- cukier/ słodzik (tutaj 4 tabletki słodziku).
dodatki:
- budyń śmietankowy
(200ml mleka+woda do rozrobienia proszku+cukier/słodzik, jeśli mamy niesłodzony budyń),
- kilka truskawek (do dekoracji) ,
- domowy mus rabarbarowy (dowolny dżem),
- pestki słonecznika.

Przygotowanie:
Otręby mielimy na mąkę. Wsypujemy do miseczki, dodajemy resztę suchych składników, mieszamy do dokładnego połączenia się z kakaem. Ubijamy białka (aby łatwiej to zrobić można dodać małą szczyptę soli). Do ubitych białek wsypujemy suche składniki, mieszając wlewamy mleko do uzyskania pożądanej konsystencji (powinno być dość gęste). Wrzucamy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Wykładamy łyżką na suchą teflonową patelnię (mocno rosną). Przed przygotowaniem placuszków robimy budyń według instrukcji na opakowaniu. Truskawki kroimy w ćwiartki. Wykładamy placuszki na talerz, przekładając musem, polewamy budyniem, wykładamy owoce i posypujemy słonecznikiem.














 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz