środa, 27 czerwca 2012

Kruche ciasteczka otrębowe z orzechami, rodzynkami i czekoladą.


 Kruche ciasteczka otrębowe z orzechami, rodzynkami i czekoladą.
 Składniki (na 6 dużych ciastek):
- 5 łyżek otrąb (zmielonych w młynku do kawy)
- łyżka mąki pszennej,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka płatków owsianych,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier/słodzik do smaku (u mnie 8 tabletek słodziku),
- dowolna ilość orzechów laskowych ( u mnie około 8szt i wyszło idealnie),
- mała garść rodzynek (trzeb je pokroić, żeby nie napęczniały i nie porozrywały ciasteczek),
- aromat/cukier waniliowy,
- 2 kostki dowolnej czekolady ( u mnie mleczna i mleczna toffi),
- szczypta soli
Przygotowanie: wrzucić do miski wszystkie suche składniki. Dodać do tego pokrojone drobno orzechy, rodzynki i czekoladę. Dokładnie wymieszać. Teraz można zacząć dodawać jogurt. Robimy to stopniowo. Po łyżce. Mamy uzyskać konsystencję ciasta kruchego. Wilgotną, ale zwartą. Wykładamy ciasto na papier do pieczenia formując 6 ciasteczek o dowolnym kształcie. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, co jakiś czas sprawdzając czy są już gotowe.



Szacowana wartość energetyczna:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz