środa, 13 czerwca 2012

Spaghetti otrębowe z sosem z mięsem z indyka.



Spaghetti otrębowe z sosem z mięsem z indyka i prawdziwymi pomidorami, posypane serem żółtym.

Składniki:
makaron:
- 5 łyżek otrąb,
- łyżeczka mąki pszennej,
- białko jaja,
- około 2 łyżeczki wody (w zależności ile potrzeba ciastu)
sos:
- 100g mielonego mięsa z piersi indyka,
- 2 średnie pomidory,
- 1/2 małej cebuli,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- przyprawy (cukier, sól, pieprz, przyprawa do spaghetti)
ewentualnie plasterek żółtego sera.

Przygotowanie:

Makaron: ciasto robimy tak jak w pierogach, tylko potem kroimy na cienkie paseczki.
Sos: podsmażamy cebulę i czosnek, gdy lekko się zezłoci dodajemy mięso, podlewamy wodą i chwilkę dusimy. Dodajemy pomidory. Po chwili, kiedy trochę rozmiękną (kiedy woda wyparuje dodajemy znowu) dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku i odparowujemy wodę do pożądanej konsystencji. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Wykładamy na talerz, posypujemy serem, dekorujemy (można użyć koperku jak ja, ale lepsza jest świeża bazylia, której akurat nie miałam)
 Szacowana wartość energetyczna (z serem light):

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz