piątek, 8 czerwca 2012

Kawa mrożona z "bitą śmietanką" i czekoladą


 Mrożona kawa z "bitą śmietaną" i czekoladą.
Składniki:
na kawę:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ewentualnie 1:1 z inką),
- duuużo lodu,
- woda oczywiście,
- mleko wg. uznania ( u mnie około 100ml),
- dosłodzenie
"bita śmietana":
- białko jajka,
- serek homogenizowany rozmieszany z mlekiem do uzyskania półpłynnej konsystencji,
- aromat waniliowy,
- dosłodzenie do smaku. (tu 1 tabletka słodziku)
jako dekoracja:
- starta mleczna Milka
Przygotowanie: zaparzamy kawę w malutkiej ilości wody. Dorzucamy do niej lód prawie do pełności szklanki. Dolewamy mleka. Ubijamy białko na sztywną pianę, dodajemy bardzo delikatnie serek, który wcześniej posłodziliśmy i nadaliśmy aromat. Wykładamy gotową "śmietankę" na kawę (bardzo dobrze się trzyma i w ogóle nie opada!).

Szacowana wartość energetyczna:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz