wtorek, 12 czerwca 2012

Czekoladowe pancakes z gruszką.



 Pancakes mocno czekoladowe z gruszką (w środku), z jogurtem waniliowym, sosem truskawkowym, gruszką, truskawkami i słonecznikiem.
Składniki:
na pancakes:
- 5 łyżek otrąb pszennych, 
- 2 białka,
- trochę mleka,
- 1/2 gruszki,
- czubata łyżeczka kakao naturalnego,
- proszek do pieczenia,
- trochę budyniu czekoladowego,
- cukier/ słodzik (tutaj 4 tabletki słodziku).
dodatki:
- jogurt naturalny (posłodzony, zmieszany z dowolnym aromatem) lub jakiś słodki,
- druga część z gruszki,
- kilka truskawek (do dekoracji) ,
- około 100g truskawek na sos,
- pestki słonecznika.

Przygotowanie:
Otręby mielimy na mąkę. Wsypujemy do miseczki, dodajemy resztę suchych składników, mieszamy do dokładnego połączenia się z kakaem. Ubijamy białka (aby łatwiej to zrobić można dodać małą szczyptę soli). Do ubitych białek wsypujemy suche składniki, mieszając wlewamy mleko do uzyskania pożądanej konsystencji (powinno być dość gęste). Wrzucamy drobno pokrojoną gruszkę. Wykładamy łyżką na suchą teflonową patelnię (mocno rosną). Przed przygotowaniem placuszków robimy mus truskawkowy. Są dwie opcje. Można wrzucić do blendera i zmiksować lub pokroić i przetrzeć przez sitko. Wyjdzie to samo, jednak przy pierwszej opcji zajmie to dużo mnie czasu.
Sos jeśli się chce można dosłodzić do smaku. Gruszkę kroimy w ćwiartki, truskawki również. Wykładamy placuszki na talerz, polewamy jogurtem, sosem, wykładamy owoce i posypujemy słonecznikiem.

Szacowana wartość energetyczna:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz