piątek, 22 czerwca 2012

Beztłuszczowe crumble szarlotkowe.


 Crumble szarlotkowe z małym dodatkiem innych owoców.
 Składniki (na tortownicę 21cm):
- 2 duże jabłka,
- łyżeczka cynamonu,
- cukier/słodzik do smaku (tutaj 3 tabletki słodziku)
- łyżeczka kakao naturalnego do posypanie jabłek
- dodatkowo dowolne owoce (można bez) [tutaj jagody i truskawki]
kruszonka:
- 6 łyżek zmielonych otrąb
- łyżka mąki pszennej,
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 2 łyżki jogurtu naturalnego (do uzyskania konsystencji kruszonki, lekko lepkie drobne kulki)
- cukier/słodzik do maku (tu: 6 tabletek słodziku),
- ewentualnie aromat waniliowy,
do dekoracji: jogurt naturalny ( u mnie z aromatem waniliowym i słodzikiem).
Przygotowanie: robimy kruszonkę mieszając wszystkie suche składniki ze sobą, następnie dodając po łyżce jogurt naturalny. Kiedy wmieszamy jedną porcję i ciasto nadal jest za suche dodajemy koleją i tak do skutku. Wkładamy gotową kruszonkę do lodówki. Obieramy jabłka, kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy z cynamonem i słodzikiem/cukrem. Wykładamy do tortownicy. Posypujemy równomiernie kakaem. Ja teraz dodałam jeszcze jagody. Posypujemy kruszonką. W tym momencie na kruszonkę położyłam kilka połówek truskawek. I zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20/30 minut. Podajemy z jogurtem.









Szacowana wartość energetyczna:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz